Nieuws/Buitenland
982917
Buitenland

'Oekraïne steunen met kleine wapens'

De Republikeinen in het Amerikaanse congres hebben zondag de regering van president Barack Obama opgeroepen om het Oekraïense leger kleine wapens te sturen, mocht het leger die nodig hebben om zich te verdedigen tegen de Russen. Ook willen de Republikeinen medische hulp, radio- en kleine afweersystemen naar Oekraïne sturen. Dat zei Mike Rogers in een interview met de Amerikaanse zender NBC.

„Je kunt ze helpen zonder zelf mee te strijden”, aldus Rogers, die benadrukte dat hij geen Amerikaanse troepen naar de regio wil sturen. Rusland annexeerde afgelopen week het schiereiland de Krim, wat internationaal tot veel ophef leidde. Als gevolg van die acties stelden de Amerikanen al economische sancties in tegen Rusland.

Het plan om Oekraïne met klein wapenmateriaal te helpen wordt niet alleen door de Republikein Rogers gesteund. De Democratische senator Dick Durbin stelde dat militaire hulp niet uitgesloten moet worden. „We moeten erover blijven praten”, sprak Durbin. „Dat moet gebeuren zo lang als nodig is om het Oekraïense leger op eigen benen te krijgen.” Durbin was een van de senatoren die afgelopen week een bezoek aan Oekraïne brachten.