Nieuws/Buitenland
982923
Buitenland

Gekaapte olietanker terug in Libië

De olietanker Morning Glory is terug in Libië. Dat meldt een ooggetuige zondag. De tanker, met aan boord 200.000 vaten ruwe olie, werd deze maand gekaapt door drie gewapende Libiërs vanuit de havenstad Es Sider. Die stad is in handen van de rebellen, die strijden tegen de Libische regering.

Amerikaanse Navy Seals enterden vorige week zondag het gekaapte schip en hielden tijdens de terugtocht naar de Libische hoofdstad Tripoli toezicht op het schip. De Morning Glory en zijn lading zijn volgens het Pentagon eigendom van de Libische overheid.

Libische mariniers arresteerden de drie kapers en de 21-koppige bemanning van het schip na aankomst in Tripoli. De arrestaties en het terughalen van het gekaapte schip met zijn lading zijn kleine successen in de strijd van de Libische regering tegen de rebellen.

Milities zorgen er al tijden voor dat de olieproductie en -export van het land moeilijk verlopen. Vermoedelijk probeerden de rebellen het gekaapte schip met zijn lading elders te verkopen. Zodoende zouden zij zelf meer geld binnenhalen voor de strijd tegen de regering die 3 jaar geleden aan de macht kwam na de val van Muammar Kaddafi. Anderzijds loopt de regering veel geld mis door de kaping. Zover hoeft het echter niet te komen nu de Amerikanen het schip 'veilig' hebben teruggebracht naar Tripoli.