Nieuws/Binnenland
982938
Binnenland

Nog geen akkoord slotverklaring nucleaire top

De 53 landen die deelnemen aan de nucleaire top zijn het nog niet eens over de slotverklaring. Dat bleek uit het antwoord van premier Mark Rutte, gastheer van de nucleaire top, op een vraag van het NOS-Jeugdjournaal zondag tijdens een persconferentie.

Rutte zei dat hij het meeste uitkijkt naar de uitkomst van de conferentie. „We denken dat we tot een goede slotverklaring gaan komen, maar dat weet je pas zeker op dinsdagmiddag. Het is spannend of het lukt.” Als het lukt, zullen de kijkers van het Jeugdjournaal in een „iets veiliger wereld“ kunnen leven, aldus Rutte.

Hij maakte niet duidelijk op welke punten de slotverklaring nog in discussie is. De top wordt zeker niet afgesloten met een verdrag, maar naar verwachting wel met een slotcommuniqué waar al maanden over onderhandeld wordt.

Op een vraag over de Chinese president Xi Jinping zei Rutte dat die in zijn ogen een belangrijke rol gaat spelen maandag en dinsdag, omdat China een „zeer krachtige speler is in de wereld” en steeds belangrijker wordt op het internationale podium. China heeft bovendien een grote industriële nucleaire sector.

„Hij is zich zeer bewust van de gevaren van het in verkeerde handen vallen van nucleair materiaal”, zei Rutte over Xi, die hij zondagochtend sprak op het Catshuis. De Chinese president is volgens Rutte „zeer toegewijd” om een bijdrage te leveren aan het succes van de top.