Nieuws/Binnenland
982946
Binnenland

Rutte: top moet wereld beetje veiliger maken

Nederland zal er als voorzitter van de nucleaire top alles aan doen om de wereld een beetje veiliger te maken. Premier Mark Rutte zei dat zondagmiddag in een vooruitblik op de top, maandag en dinsdag in Den Haag.

De top met staatshoofden en regeringsleiders uit 53 landen moet de dreiging van nucleair terrorisme verkleinen. Dat kan door de hoeveelheid gevaarlijk nucleair materiaal in de wereld te verminderen en door het materiaal beter te beveiligen om te voorkomen dat het in handen van terroristen valt.

„We moeten alles doen wat we kunnen om nucleair terrorisme te voorkomen”, aldus Rutte in een persconferentie. „Het is mijn ambitie als voorzitter van deze top om de lat nog hoger te leggen en de veiligheid voor onze mensen te versterken.” Het uiteindelijke doel is duidelijk voor Rutte: „De wereld een beetje veiliger maken.”

Rutte is vol vertrouwen in een goede afloop van de top. „Het voorbereidende werk is gedaan door de deelnemende landen. Om het in voetbaltermen te zeggen: de bal ligt op de penaltystip. Het is nu aan de regeringsleiders hier om 'm in de goal te trappen.”

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zei dat de top een succes is als dinsdag de conclusie getrokken kan worden dat de kans dat gevaarlijk nucleair materiaal in de verkeerde handen valt, kleiner is geworden. „Dan kunnen we spreken van een groot succes. Niet voor Nederland, maar voor de mensheid als geheel.”