Nieuws/Binnenland
982961
Binnenland

Demonstraties tegen kernwapens en kernenergie

Met de nucleaire top in zicht worden zondag verschillende demonstraties gehouden tegen kernwapens en kernenergie. In de buurt van het Malieveld in Den Haag fietsen mensen uit protest tegen kernwapens om een denkbeeldig ontploffingsgebied dat ontstaat na een kernbom. De ongeveer 35 fietsers die er aan het begin van de middag waren, werden in de gaten gehouden door zo'n 15 politieagenten op een mountainbike.

Het protest is georganiseerd door Global Zero, om de discussie over het gevaar van Amerikaanse en Europese kernwapens aan te zwengelen. „Met 17.000 kernbommen in de wereld kan er geen sprake zijn van nucleaire veiligheid”, zei organisator Sam Pearce.

Later op de middag werd er geprotesteerd tegen kernenergie en -wapens tijdens een wandeltocht van het Hobbemaplein naar het Spuiplein. Enkele honderden betogers liepen mee, waaronder uitgedoste types zoals een vrouw verkleed als een bom. Politie en de Mobiele Eenheid hielden de betogers in de gaten.

Tijdens speeches op het vertrekpunt maakte de organisatie duidelijk dat zij vinden dat de miljoenen euro's die de kerntop kost beter besteed kunnen worden. „Van dat geld kunnen meer dan een half miljoen mensen in Nederland een maand eten”, aldus Rene Oosterhuys.