Nieuws/Buitenland
982963
Buitenland

Zorg over telefoontje piloot vermiste Boeing

In het onderzoek naar het spoorloos verdwijnen van een Maleisische Boeing 777 speelt nu ook een mysterieuze vrouw een rol. Britse en Australische media meldden zondag dat de piloot van het op 8 maart verdwenen toestel, Zaharie Ahmad Shah, kort voor hij met de Boeing vertrok, een telefoontje kreeg van een vrouw.

Hij werd gebeld met een toestel waarvan de SIM-kaart onder een valse identiteit was aangeschaft. In Maleisië is het in de strijd tegen het terrorisme verplicht je te identificeren bij de aankoop van zo'n kaart. Het is onduidelijk waarom de SIM-kaart onder een valse naam is gekocht.

De 53-jarige Zaharie was formeel gescheiden van zijn vrouw Faizah Khan, maar ze woonden nog in hetzelfde huis. Hij had een vluchtsimulator thuis.

Volgens de Londense Mail on Sunday vinden Amerikaanse onderzoekers hun collega's in Maleisië te aarzelend. Zo is Faizah Khan uit respect voor haar rouw nog niet ondervraagd, terwijl ze licht zou kunnen laten schijnen over de gemoedstoestand van de piloot.

Op de vluchtsimulator is niets verdachts gevonden, maar volgens Amerikaanse onderzoekers oefende Zaharie „extreem moeilijke landingen, onder meer op eilanden in de Indische Oceaan”. Er zijn ook programma's verwijderd van de computer van de simulator.

Het verdwenen vliegtuig was met 239 mensen aan boord onderweg van Kuala Lumpur naar Peking. De communicatie viel weg ten noordoosten van het Maleisische schiereiland Malakka. Het toestel heeft volgens onderzoekers toen een scherpe bocht gemaakt en is naar het westen over Malakka heen gevlogen. Het spoor is volledig bijster boven de wateren ten noorden van Sumatra (Indonesië).