Nieuws/Binnenland
982967
Binnenland

Protest Iraanse oppositie aan poorten van top (2)

undefined

 

NUCLEAIRE TOP

N i e u w bericht, meer informatie

DEN HAAG (ANP) - Enkele tientallen aanhangers van de Iraanse oppositie hebben zondag gedemonstreerd tegen het bewind in Teheran. Dat deden ze vlakbij het World Forum in Den Haag, waar maandag en dinsdag de nucleaire top wordt gehouden. Iran is een van de belangrijkste afwezigen.

De betogers zijn aanhangers van de Nationale Raad van Verzet van Iran. Ze vinden dat het Westen niet hard genoeg optreedt tegen het Iraanse bewind. „Iran praat met het Westen om tijd te rekken totdat ze echt een atoombom hebben. Maar onderhandelen heeft geen zin. Hoe lang houd je dat vol? Waar blijven je principes? Iran zal zijn afspraken niet nakomen. Al 33 jaar gebeurt er niets. Ze hebben genoeg tijd gehad”, zegt demonstrant Shahab Sultany.

Van de gematigde president van Iran, Rouhani, moet hij niets hebben. „Soms moet Iran een gematigd gezicht laten zien. Maar de ideologie blijft hetzelfde. Het regime bestaat door onderdrukking. Van een wolf kun je geen lam verwachten.”

Sultany vergelijkt een Iraanse atoombom met een mes. „Een chirurg kan met een mes levens redden. Maar geef een gek een mes, en hij wordt gevaarlijk. Kijk hoe Iran met zijn eigen volk omgaat. Ze kennen geen genade.” Sultany wil een boycot van Iran. De bevolking zal daar last van hebben, „maar hebben ze nu geen last? Voor vrijheid moet je soms iets geven. Erger dan nu kan het in elk geval niet.”