Nieuws/Binnenland
983002
Binnenland

Spotters op de loer voor regeringsvliegtuigen

De grote lenzen gaan om de haverklap de lucht in zondag in het Amsterdamse bos. Op zoek naar een van de tientallen regeringsvliegtuigen die deze dagen op Schiphol aankomen voor de nucleaire top. Zoveel bijzondere toestellen bij elkaar hebben de vliegtuigspotters niet eerder meegemaakt. „We hebben hier zo lang naartoe geleefd”, zegt Gertjan Staphorst. „Het is de slagroom op de taart”, vindt collegaspotter Gijs Dubbeldam.

Dubbeldam en Staphorst zijn van het Spottersplatform Schiphol en beoefenen hun hobby al respectievelijk 25 en 17 jaar. Ze zijn al sinds zaterdag met een groepje in de buurt van de luchthaven te vinden. Het bos is geen gebruikelijke plek voor de mannen. Door een noodverordening van Haarlemmermeer mogen ze niet in die gemeente fotograferen. „We hebben het gisteren wel even geprobeerd, maar werden weggestuurd door de marechaussee”, vertelt Dubbeldam. De veiligheidsmaatregelen gaan volgens hem wel wat ver. „Ze vroegen ons eerst of we op verdachte situaties wilden letten, zoals gaten in hekken. En dan komt de burgemeester ineens met een noodverordening die spotters uit de buurt houdt.”

Maar het mag de pret niet drukken. Sinds half acht staan ze op de uitkijk bij de aanvliegroute naar de Buitenveldertbaan, al is daar pas sinds een uurtje of half elf enige activiteit. Staphorst kan de communicatie tussen de verkeersleiding en piloten volgen, op apps houden ze de vliegroutes in de gaten. Het wachten is zondag onder meer op Japan, Nieuw-Zeeland, Azerbeidjan en Kazachstan. „Japan is een hele mooie, die komt met twee Jumbo's, weet Dubbeldam. „En Kazachstan zie je natuurlijk ook nooit.”

Een voorbijganger polst bij de spotters of de Amerikaanse president Barack Obama zondag aankomt. De mannen schudden hun hoofd. „Die verwachten we morgen.” Dubbeldam heeft de Air Force One al drie keer eerder gefotografeerd. „Maar hij blijft boeiend. Het is mijn mooiste tot nu toe.” De foto's worden allemaal op de computer gezet. „Soms print ik er eens een uit, die hang ik aan de muur.”

Dat het leven van een vliegtuigspotter ook best frustrerend kan zijn, blijkt als duidelijk wordt dat het toestel van Kazachstan toch uitwijkt naar de Zwanenburgbaan. Zaterdag misten ze al de aankomst van de Chinese president en later op de dag Nigeria. „Dat is echt hartstikke balen”, geeft Staphorst toe. Maar hij geeft de hoop nog niet op. „We blijven tot het donker wordt en er komen bijna 60 wereldleiders. Bij het vertrek hebben we ook nog een kans.”