Nieuws/Buitenland
983011
Buitenland

Hoop groeit op vondst vermist vliegtuig

De hoop groeit dat het sinds 8 maart vermiste Maleisische vliegtuig wordt teruggevonden. Dit zei de Australische premier Tony Abbott zondag. Hij meent dat er geloofwaardige aanwijzingen voor deze hoop zijn.

De zoekactie is nu gericht op een stuk oceaan circa 2500 kilometer ten zuidwesten van de West-Australische stad Perth. Daar is voor het eerst vanuit een vliegtuig iets op zee drijvend waargenomen dat meer aandacht verdient. Het gaat waarschijnlijk om een houten pallet met spanpanden en enkele andere nog niet geïdentificeerde objecten. Ze drijven in hetzelfde gebied als waar Chinese satellietbeelden eerder aangaven dat er mogelijk een groot drijvend object ligt.

Wanneer de pallet of andere zaken kunnen worden opgevist, wordt duidelijk of dit iets met de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines te maken heeft. Het toestel verdween met 239 mensen aan boord, nadat alle communicatie kennelijk met opzet was verbroken.

Franse satelliet spot brokstukken

Op nieuwe satellietbeelden van Franse autoriteiten zijn ook mogelijke brokstukken gezien. De beelden zijn direct doorgegeven aan de coördinator van de zoektocht in de buurt van Australië.

Extra vliegtuigen

Twee militaire toestellen uit China zoeken ook vanuit Australië naar de verdwenen vlucht MH370. De Chinese toestellen zochten aanvankelijk vanuit Maleisië naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines, maar dat leverde niets op.

Volgens de Australische luchtmacht kunnen de Chinese transporttoestellen een sleutelrol spelen bij de zoekactie. De vliegtuigen hebben veel ramen, een groot bereik en veel plek voor passagiers. „Wat we nodig hebben zijn veel menselijke ogen die dingen in het water kunnen zien. Je moet in de buurt zijn, dichtbij zijn en zo lang mogelijk kunnen blijven”, zei een luchtmachtwoordvoerder tegen persbureau Xinhua.