Nieuws/Binnenland
983016
Binnenland

'Elk jaar naar China voor handelsmissie'

Nederland zou China elk jaar moeten bezoeken met een handelsdelegatie. Daarvoor pleit VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes zondag tijdens een Nederlands-Chinees economisch forum in Noordwijk.

Volgens Wientjes hebben de beide landen elkaar een hoop te bieden op handelsgebied en zou daarom „de economische diplomatie moeten worden versterkt”. „Misschien is de belangrijkste factor die onze landen verbindt het ondernemerschap. Onze meeting vandaag is het bewijs van het te ontwikkelen potentieel.”

Bij de bijeenkomst in Noordwijk zijn zowel koning Willem-Alexander als de Chinese president Xi Jinping aanwezig. Xi is op staatsbezoek in Nederland. Wientjes benadrukt dat de Chinese investeringen in Nederland in 5 jaar tijd zijn verdubbeld en dat Nederland op zijn beurt ook in China een interessante handelspartner heeft gevonden.

Een woordvoerder van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) laat weten dat er al is besloten dat er minstens elk jaar een economische delegatie naar China reist. Ploumen zelf is vorig jaar in mei en november naar China gereisd met een handelsdelegatie. De komende dagen heeft Ploumen geregeld ontmoetingen met handelsdelegaties die naar Nederland komen in het kielzog van de delegaties die zich bezighouden met de nucleaire top in Den Haag.