Nieuws/Binnenland
983022
Binnenland

Weer hinder voor treinreizigers bij Den Bosch

Treinreizigers moeten voor de tweede keer binnen een jaar rekening houden met veel hinder door werk op station Den Bosch. Vanaf donderdag rijden er drie dagen lang minder treinen tussen Den Bosch en Utrecht. En vanaf zondag 30 maart rijden er 18 dagen lang helemaal geen treinen van en naar Tilburg en Boxtel. Treinreizigers worden met bussen vervoerd.

Het spoor bij station Den Bosch wordt vernieuwd voor het zogeheten spoorboekloos rijden dat binnen een paar jaar moet worden ingevoerd. Er kunnen dan veel meer intercity's rijden tussen Amsterdam en Eindhoven.

Vorig jaar werd er in vakantietijd gewerkt aan de noordkant van het station. Er reden twee weken geen treinen van en naar Utrecht en Nijmegen. De NS adviseerde destijds om Den Bosch te mijden. „Dat kunnen we van de forens bijna niet vragen. Ga alleen op pad als het echt noodzakelijk is en plan je reis goed”, adviseert NS-regiodirecteur Jeroen Alting von Geusau deze keer.

De NS zet 150 snelbussen en stopbussen in die vertrekken vanuit Den Bosch, Tilburg en Boxtel. In de spits moeten ongeveer 4500 reizigers per uur met de bus worden vervoerd. De weg aan de achterkant van het station in Den Bosch gaat dicht voor het normale verkeer om plaats te bieden aan de bussen.

Aan de zuidzijde van het station worden de komende weken 26 wissels verwijderd, 5 kilometer spoorstaaf, 4000 dwarsliggers en de bovenleiding worden vernieuwd. Het werk gaat dag en nacht door.„Het is logisch dat de reiziger last gaat krijgen maar er komt iets beters voor terug”, aldus de NS.

Treinen kunnen het station na de verbouwing met hogere snelheid naderen en hoeven niet meer op elkaar te wachten. Als het werk aan het spoor op donderdagochtend 17 april is afgerond is station Den Bosch klaar voor de toekomst, belooft spoorbeheerder ProRail.