Nieuws/Binnenland
983034
Binnenland

BOOTTEST DOMINATOR 640 S

Majestueus

De naam Dominator doet de wenkbrauwen fronsen. Pretentieus, beetje agressief en er dringt zich een associatie met Arnold Schwarzenegger op. En dat klopt weer met de Oostenrijkse roots van de in Italië gebouwde superjachten.

Het Dominator-verhaal begint bij de Oostenrijkse tycoon Pernsteiner die een jacht voor zichzelf zocht. In Fano, Italië, vond hij de ambachtelijke kwaliteit die hij zocht maar niet het bijbehorende managementniveau. Dus kocht hij de werf en liet deze vanuit Wenen aansturen. Met succes, want Dominator bouwt tegenwoordig tien superjachten per jaar, heeft talloze prijzen gewonnen en is uitblinker in het segment van de ’varende maatpakken’.

Keuzekamer

Bij jachten in dit segment bepaalt de eigenaar eigenlijk alles. Dat wil zeggen, als het maar binnen de door de jachtarchitect vastgestelde romp past. Indeling, materialen, kleuren en technische voorzieningen worden allemaal door de klant gekozen. Wat dat betreft is niets te gek. Een boottest is dan ook vooral een blik in de keuzekamer van de werf.

Superjachtverwachtingen

De Dominator 640 S, die de Nederlandse dealer Alexander Jonkers voor ons klaar had liggen, voldoet in alle opzichten aan de superjachtverwachtingen. De twintig meter lange boot is modern vormgegeven, onberispelijk en extreem gedetailleerd afgewerkt en er zijn bijzondere luxe materialen gebruikt. En de boot is volgestopt met gadgets zoals een tv-scherm in een spiegel, touchscreen bedieningsschermen en houtwerk met 3D-effect. Opvallend is de grote aandacht voor veiligheid.

Dubbel

Alle systemen zijn dubbel uitgevoerd en de raambevestiging wordt volgens de methode van Airbus gecontroleerd. Op alle patrijspoorten zitten sensoren die als ze open staan het starten van de motoren verhinderen. In de 100 procent waterdichte motorkamer staan twee voorbeeldig geïnstalleerde MAN commonrail diesels van 1200 pk. Achterin de boot is een volwaardige crewruimte. En het interieur past als een handschoen om de opvarenden. Modern, luxe en sfeervol zijn de kernbegrippen.

Rammel

Hoe vaart zo’n boot van 2,1 miljoen euro (ex btw)? Met het antwoord ’goed’ doe je ontwerper Mancini tekort. De topsnelheid bedraagt 31,9 knopen en tijdens de glijvaart is geen enkele rammel of kraak merkbaar. De boot vaart zoals een Rolls Royce rijdt. Majestueus. Statig. Stijlvol. Snel. En hoe zit het dan met die naam Dominator? Die klopt.

Kijk voor meer informatie op de site van importeur Jonkers Yachts.