Nieuws/Binnenland
983039
Binnenland

ACHTERGROND

Zorgeloos varen

Hein Eek was als jongen altijd aan de waterkant te vinden. Boten waren zijn passie en na een succesvolle periode in de draaideuren koos hij voor een carrière vervolg in de jachtbouw. Sinds 2009 is hij zelfstandig ondernemer en bedacht naast zijn interim management opdrachten een nieuw varend recreatieconcept.

De opa van Hein Eek was eigenaar van jachthaven Dragt in Aalsmeer en van zijn grootouders kreeg hij het watersportvirus mee. In vakanties was hij altijd met zijn grootvader op de jachthaven bezig met boten verkopen, bootjes opknappen en naar bootjes kijken. Want de familie Eek had ook oog voor schoonheid. Hein Eek: “Boten en design zitten ons in de genen. De bekende ontwerper Piet Hein Eek is een volle neef van me. Met hem heb ik nog iets gemeen. Hij maakte onder andere meubelen van sloophout vanuit een totaal nieuwe ontwerpvisie. Dat doe ik met mijn concept ook.”

Superjachtbouwer

Toch kwam Eek na zijn studie werktuigbouwkunde niet direct in de watersport terecht. Hij begon bij Boon Edam BV en schopte het tot algemeen directeur. Maar de jachtbouw lonkte en bij Contest Yachts kon Eek zijn ervaring voor het eerst combineren met zijn passie. Later werkte hij bij gerenommeerde werven als Royal Huisman en Rondal. In 2009 besloot Eek zich als zelfstandig ondernemer in de watersport te vestigen en werkt nu als interim project manager bij superjachtbouwer Balk Shipyard. Toch vond hij tijd om te werken aan zijn droom: een boot ontwerpen die door een breed publiek en gedurende het hele jaar door gevaren kan worden.

Grootouders

Eek lanceerde onlangs het ontwerp van wat je met enige fantasie de nieuwe salonboot zou kunnen noemen. Eek: “Ik heb omgekeerd gedacht en eerst een interieur getekend. Ik heb omschreven wat de minimale eisen zijn en heb later alles vormgegeven en technisch ingevuld. De moderne watersporter wil maximaal comfort dus minimaal onderhoud. Ook willen mensen faciliteiten zoals thuis, geen trappetjes lopen, maximale stabiliteit en het hele jaar door kunnen varen. Voor het comfort is het ook belangrijk om geen concessie te doen aan de kwaliteit. Comfort is namelijk ook zorgeloosheid. Daarnaast wilde ik een duurzaam product maken dat met meerdere generaties te gebruiken is. Grootouders, gezinnen met kinderen of de kleinkinderen, iedereen heeft een aantal dezelfde wensen.” Dat maakt de HEINEEK 4800 ook geschikt voor gecombineerd eigenaarschap of voor de verhuursector.

Onderhoudsarm

Met dank aan Peter Bosgraaf staat de uitwerking van zijn idee nu – klaar voor productie - op papier. Het is een manoeuvreerbare, stabiele catamaran geworden met aluminium drijvers en een composiet opbouw. Door het gebruik van aluminium is de boot onderhoudsarm en flexibel in de maatvoering. In het interieur is letterlijk van alles mogelijk. Eek tekende vier interieurvarianten, waaronder ook de ‘Business uitvoering’ met twee studio’s, die als varend kantoor kan worden gebruikt. Eek: “Dat is toch het mooiste dat je kunt bedenken: werken met een voorbij kabbelend, voortdurend wisselend uitzicht.”