Nieuws/Binnenland
983040
Binnenland

Ivoriaanse verdachte ICC in Den Haag

De Ivoriaanse politicus en zakenman Charles Blé Goudé is in de nacht van zaterdag op zondag aangekomen in het cellencomplex van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dit heeft de woordvoerder van de griffie van het hof laten weten.

Hoofdaanklaagster Fatou Bensouda van het ICC beschuldigt Blé Goudé van misdaden tegen de mensheid. Hij is uitgeleverd door het West-Afrikaanse Ivoorkust. Hij was een vertrouweling van de Ivoriaanse ex-president Laurent Gbagbo. Blé Goudé zou een van de drijvende krachten zijn geweest zijn achter een golf van geweld die losbarstte nadat Gbagbo de presidentsverkiezingen in 2010 had verloren. Het geweld zou zijn georkestreerd om Gbagbo in het zadel te houden. Daarbij vielen zeker drieduizend, volgens andere bronnen mogelijk zesduizend doden.

Gbagbo werd in april 2011 in de grootste stad van het land, Abidjan, opgepakt, onder meer door Franse militairen, en naar Den Haag overgebracht. Ook hij wordt ook door het ICC beschuldigd in verband met de bloedige machtswisseling in Ivoorkust. Hij is het eerste voormalige staatshoofd dat in handen kwam van het ICC.