Nieuws/Binnenland
983050
Binnenland

Nederland is toegangspoort voor China

De Chinese president Xi Jinping hoopt dat Nederland een voortrekkersrol blijft spelen in de betrekkingen tussen China en de Europese Unie. „Ik hoop dat Nederland een verse en grotere bijdrage levert aan de verdere groei van het partnerschap tussen China en de EU”, aldus Xi zaterdagavond tijdens zijn toespraak bij het staatsbanket dat koning Willem-Alexander hem aanbood in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Xi onderstreepte in zijn tafelrede de grote waarde die zijn land hecht aan goede relaties met Europa. „Betrekkingen met Europa staan hoog op onze diplomatieke agenda”, zei Xi, die Nederland ziet als toegangspoort tot dat werelddeel. „Ik heb daarom besloten mijn reis hier te beginnen om de deur naar Europa te openen.”

Koning Willem-Alexander zei „bijzonder verheugd” te zijn om Xi als „de eerste president van de Volksrepubliek China die een staatsbezoek brengt aan ons land” in „ons midden te hebben”. Hij sprak over de Burgerzaal in het voormalige stadhuis van Amsterdam, waar het banket werd gegeven, als „de Grote Hal van het Volk”, een verwijzing naar de gelijknamige hal in Peking.

In de tijd dat het stadhuis werd gebouwd was er al een fascinatie voor China en dat is volgens de koning nog steeds zo. Hij noemde een fascinatie voor taal en cultuur en voor de „ongekende dynamiek die China kenmerkt. De werkdrift en de inventiviteit. Het onstuitbare geloof in een betere toekomst, dat de afgelopen decennia honderden miljoenen Chinezen uit de armoede heeft bevrijd.”

De wereld heeft China nodig zei de koning, die ook wees op de talrijke gebieden waarop beide landen samenwerken. „Vorig jaar riep u de mensen in China op om te durven dromen, om hun dromen waar te maken en om samen de natie nieuwe kracht te geven. Als Koninkrijk der Nederlanden - door sommigen in uw land gezien als koninkrijk van innovatie - dragen wij graag aan het realiseren van die dromen bij!”, zei Willem-Alexander.

Koning Willem-Alexander en president Xi Jinping ontmoeten elkaar zondagochtend weer tijdens een Nederlands-Chinees zakenforum in Noordwijk en bij een bijeenkomst in de Keukenhof. De president heeft zondag ook een ontmoeting met premier Mark Rutte.