Nieuws/Binnenland
983062
Binnenland

Nederland Schoon

Verwaaid vuil

Rivieren zijn de levensaders van ons land, want een groot deel van onze dagelijkse levensbehoeften wordt over het water vervoerd. Daarnaast zijn ze voor watersporters de plek waarlangs ze naar een volgend vaargebied trekken. Natuurlijk zijn we zuinig op ons water en op de oevers. En dat er soms verwaaid vuil ligt, is voor veel mensen een doorn in het oog. Zoals voor Inge van der Riet uit Gorinchem.

Inge vertelt: ,,Aals ik met de prikstok langs de rivier loop, denken mensen al snel dat je een taakstraf hebt. Maar dat is niet zo. Ik heb gemerkt dat je de energie die je gebruikt voor het ergeren, net zo goed kunt gebruiken om het even op te ruimen. Ik ben op een bedrijfsdag begonnen met 10 collega’s een keer schoon te maken bij Natuurmonumenten. Toen bleek dat ze voor 65 kilometer Maasoever verantwoordelijk waren en dat nooit zelf konden doen. Dus heb ik hardop geroepen: “nou dan gaan wij dat toch doen.”

Het werd een beetje een uit de hand gelopen uitspraak, want het gevolg was dat we met 350 mensen die 65 kilometer oever als een estafette hebben schoongemaakt. Een grote happening…

,,En dan zie je dat zo’n klein initiatiefje in een keer door een heleboel mensen wordt opgepikt. Want wat mij ergert, daar hebben nog veel meer mensen last van. En als je dan wat doet, doen anderen vanzelf mee.”

Het maakt niet uit waar het zwerfvuil vandaan komt, of het nou van de boten of van de oeverrecreanten komt. Als het er ligt, hoort het er niet. Wilt u ook supporter van Nederland Schoon worden? Bezoek dan de website!