Nieuws/Binnenland
983064
Binnenland

VETUS

Bootramen vervangen

Ook deze week gaat Epco weer langs bij een professional in de watersport. Zo’n vakman weet precies hoe je de boot weer tiptop in orde krijgt en hoe je veel voorkomende problemen kunt voorkomen of verhelpen. En natuurlijk kunnen ze vertellen wat de mogelijkheden zijn als je de bootramen wil vervangen

Op deze Doerak is de motorkamer geisoleerd maar voor de refit is ook belangrijk om de ramen te vervangen. Maar hoe pak je zo’n klus, het vervangen van de ramen en profielen nou aan?

Eerst moet je de oude ramen er uit halen en dat is meestal niet zo moeilijk. Vroeger wilde je de ramen intact laten en alleen de rubbers vervangen en dat was een megaklus. Maar met de nieuwe technieken valt dat wel mee.  Hier komen nieuwe ramen met aluminium raamprofielen in en die worden door Vetus precies op maat gemaakt.

Daarvoor moet je eerst een mal maken. Die mal maak je door bijvoorbeeld een stuk triplex of karton te pakken, het raam af te tekenen en deze mal op te sturen. De maat van de ramen  kun je ook digitaal laten inmeten. Dan komen mensen met hightech apparatuur en wordt er een 3D model van de boot gemaakt.

Dit wordt dan digitaal omgezet in een precies passend raam met het bijbehorende profiel. En dat profiel kan naar keuze gepoedercoat of geanodiseerd zijn.

Ook een patrijspoort vervangen stelt niet zo veel voor. Het montagesysteem is simpel en kijk, de boot knapt van zo iets kleins al enorm op.

Meer info over dit product van VETUS is te vinden op de website.