Nieuws/Binnenland
983079
Binnenland

'Reactie Nederlanders is hartverwarmend'

Verschrikkelijk naar en schandelijk. Zo noemde de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. Van der Laan hield zaterdagmiddag een toespraak tijdens de manifestatie tegen racisme in zijn stad.

„We zagen discriminatie en racisme op televisie. Dat maakt mensen bang”, zei de burgemeester. Hij noemde het hartverwarmend hoe Nederlanders reageren op de uitspraken van Wilders en hoe zelfs PVV'ers de partij nu verlaten. „Die omslag vond deze week plaats en nu is de kans om door te zetten.”

PVV-leider Geert Wilders zei woensdagavond op een uitslagenavond in Den Haag dat hij „ging regelen” dat er minder Marokkanen zouden zijn. Dat kwam hem de afgelopen dagen op veel kritiek te staan. „Die aanval op Marokkanen gaat helemaal niet gebeuren”, zei Van der Laan zaterdag in zijn toespraak. „Het enige dat we gaan regelen is dat we de Marokkaanse gemeenschap geruststellen.”

De toespraak van Van der Laan bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein trok naar schatting 6000 mensen. Eerder liepen duizenden mensen mee in een demonstratieve optocht tegen racisme en discriminatie. De demonstratie was georganiseerd door het Comité 21 Maart, een groep van verschillende maatschappelijke organisaties.

De toespraak van de Amsterdamse burgemeester werd enige tijd verstoord door sympathisanten van illegalen uit de vluchtkerk, van wie een deel is ondergebracht in een zogenoemde vluchtgarage in Amsterdam Zuidoost. Van der Laan beloofde de demonstranten dat hij op 30 maart met een delegatie in gesprek zal gaan.