Nieuws/Binnenland
983133
Binnenland

Vertrekkende PVV'ers Almere willen blijven

De acht opstandige raadsleden van de PVV in Almere willen toch blijven. „Wij hebben geen afscheid genomen van de partij”, zei fractievoorzitter Toon van Dijk zaterdag tegen het ANP. Vrijdagavond leek het erop dat acht van de negen raadsleden de PVV in Almere de rug wilden toekeren, maar dat berust op een misverstand, aldus Van Dijk.

Het misverstand is ontstaan omdat de tweede man in de fractie, Chris Jansen, zich vrijdag in de media direct opwierp als nog de enige PVV-vertegenwoordiger in Almere, aldus Van Dijk. Jansen weigerde afstand te nemen van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen, in tegenstelling tot zijn fractiegenoten. „Hij kreeg van ons die ruimte, maar ging daarna zijn eigen tegenstrijdige koers varen”, aldus Van Dijk.

Zaterdagochtend hield de fractie spoedberaad over de situatie. Daarvoor was Jansen ook uitgenodigd, maar die kwam niet opdagen. Van Dijk zei dat Jansen daarna uit de fractie is gezet. „Wat hij roept, is niet in overeenstemming met wat de fractie vindt.”

Of Geert Wilders vindt dat de partijleden aan kunnen blijven na de commotie, is niet duidelijk. „Als wij niets uit Den Haag horen, zijn en blijven wij de PVV in Almere”, zegt Van Dijk.

Wilders heeft nog niet gereageerd op het vertrek van verschillende PVV'ers de afgelopen dagen.