Nieuws/Buitenland
983513
Buitenland

Marokkanen willen dat migranten integreren

Discriminatie van Marokkanen in Nederland is een probleem, maar ook in Marokko zelf hebben migranten en illegalen het zwaar. Ze worden soms gediscrimineerd door de autochtone bevolking, wonen in kleine huizen of kampen en worden soms opgejaagd of zomaar opgepakt door de politie. Om discriminatie tegen te gaan beginnen Marokkaanse maatschappelijke organisaties vrijdag een grote landelijke campagne. Tegelijk wil de Marokkaanse regering dat buitenlanders integreren.

Marokko herbergt tussen de 25.000 en 40.000 illegalen. Sinds begin dit jaar kunnen ze gebruikmaken van een 'generaal pardon', waarvoor inmiddels zo'n 13.000 mensen zich hebben gemeld. De criteria zijn strikt: tot nu toe kregen ongeveer 200 mensen een verblijfsstatus. „De grootste uitdaging is om hen te laten integreren”, zegt de Marokkaanse minister Anis Birou (Migratie). „We moeten ze helpen bij het vinden van werk, de taal, scholing, gezondheid. Zorgen dat ze onze cultuur leren kennen. En ze beschermen.”

Illegale migranten komen veelal uit zwart Afrika en blijven vaak plakken in het Noord-Afrikaanse land als hun gang naar Europa is mislukt. Ze werken in de landbouw, de bouw of restaurants, bedelen en leven soms in kampementen in de bossen bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. Bijna dagelijks bestormen illegalen deze enclaves om Europa te bereiken.

Dinsdag nog wisten zo'n 500 mensen Melilla te bereiken. Enkele weken daarvoor werden zo'n 1600 migranten nog tegengehouden. In februari verdronken zeker 15 illegalen toen ze zwemmend naar Ceuta wilden. Birou: „Als we niks doen, zullen er mensen blijven die met gevaar voor eigen leven proberen Europa te bereiken. Met het regulariseringstraject zeggen we: waag je leven niet, blijf in Marokko.”

Eric William uit Kameroen is een van de illegalen; hij woont in Rabat en heeft een verblijfsstatus aangevraagd. „Als ik die niet krijg, ga ik weg. Dan wordt het gevaarlijk in Marokko. Nu al worden buurten soms tegen migranten opgezet.” Als ze een verblijfsverzoek indienen, moeten ze hun naam, adres en telefoonnummer opgeven. Volgens William kan de Marokkaanse politie daar misbruik van maken. Hij vertelt hoe onlangs vrienden van hem opgepakt zijn. „De politie viel zonder reden binnen. Ze hadden bier thuis en werden beschuldigd van het doorverkopen van alcohol.”

Wat er gebeurt met mensen die geen verblijfsstatus krijgen, kan Birou niet zeggen. Een deel zal vrijwillig terugkeren naar hun thuisland, eventueel met hulp van de Internationale Organisatie voor Migranten (IOM). In 2013 keerden 577 mensen op die manier terug. Onder meer Nederland en België dragen hier financieel aan bij.