Nieuws/Binnenland
983515
Binnenland

Rutte: Niet met Wilders

De VVD werkt op landelijk niveau niet samen met de PVV, zolang die partij standpunten heeft als ,,minder Marokkanen.” Dat zei Mark Rutte donderdagavond.

,,We sluiten nooit partijen uit maar zolang  de PVV deze standpunten heeft is samenwerking onmogelijk",  aldus de minister-president na afloop van de top van EU-regeringsleiders in Brussel. Hij zei er nadrukkelijk bij dat dit niet betekent dat de VVD in Den Haag en Almere niet in het college zou mogen stappen met de partij van Geert Wilders.  Volgens Rutte is dat hun eigen verantwoordelijkheid.

Naar eigen zeggen is hij niet door EU-collega's aangesproken op de uitlatingen van Wilders. Wel zou een „senior” persoon Rutte hebben toegeroepen: „Je zal er maar mee te stellen hebben.” Rutte zou daarop hebben geantwoord met „precies”, zo vertelde de premier.

Nadat Wilders zijn uitspraken woensdagavond had gedaan, nam Rutte er al afstand van. „Wat hij vanavond heeft gezegd, geeft mij een vieze smaak in de mond”,  zei de premier toen. Het kwam hem op kritiek te staan van mensen die vonden dat hij zich niet krachtig genoeg uitsprak.