Nieuws/Buitenland
983517059
Buitenland

Tot 13 jaar cel voor Catalaanse separatisten

De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras.

De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras.

MADRID - Negen prominente figuren achter het illegale referendum twee jaar geleden over onafhankelijkheid voor de welvarende Spaanse regio Catalonië, zijn in Spanje veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Zij kregen tussen de negen en dertien jaar cel opgelegd.

De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras.

De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras.

De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras is veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertien jaar en kreeg daarmee de zwaarste straf opgelegd. Hij maakte zich volgens het Spaanse hooggerechtshof schuldig aan opruiing en het misbruik van publieke gelden, maar is evenals andere verdachten vrijgesproken van de zwaardere aanklacht „rebellie.”

De voormalige politieke baas van Junqueras, de toenmalige Catalaanse leider Carles Puigdemont, vluchtte na het referendum naar België om aan vervolging te ontkomen. Daar leeft hij nog steeds in ballingschap. Puigdemont reageerde maandag boos op de uitspraak. ”100 jaar in totaal. Een schande”, schreef hij op Twitter. „Het is tijd om te reageren als nooit tevoren.”

Het hof veroordeelde de voormalige voorzitter van het regionale Catalaanse parlement, Carme Forcadell, tot een gevangenisstraf van 11 jaar en zes maanden. De invloedrijke separatisten Jordi Sànchez en Jordi Cuixart kregen negen jaar cel opgelegd. Drie andere verdachten zijn door het hof alleen schuldig bevonden aan burgerlijke ongehoorzaamheid. Zij komen vrij.

De harde straf zet de verhouding tussen Spanje en de opstandige regio verder op scherp. Met de landelijke verkiezingen van 10 november op komst, slaat waarnemend premier Sánchez een hardere toon tegen de regio aan - ook om Spaanse kiezers te winnen. De Catalanen verharden hun toon ook - waardoor de crisis zich verbreedt en verdiept. „We zullen harder en sterker terugkomen”, reageerde Junqueras vanuit de cel.

Een wérkelijke – politieke - oplossing voor de crisis rond de verscheurde regio - waar nog niet eens de helft van de inwoners onafhankelijheid wil - raakt hiermee verder uit zicht dan ooit.