Nieuws/Buitenland
983545
Buitenland

Dubbele achternaam kinderen mag in België

Belgische baby's kunnen in de toekomst een dubbele achternaam krijgen. De ouders krijgen de vrijheid om hun spruit één achternaam, van vader of moeder, of een combinatie van deze achternamen te geven. Komen ze er niet uit, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader.

Donderdag stemde de Belgische Tweede Kamer in met deze plannen. Daarmee komt een einde aan een langdurige discussie. De plannen werden meermaals aangepast. Zo leek lange tijd dat kinderen automatisch een dubbele achternaam zouden krijgen, maar dat verandert dus.

Nu gaat het oorspronkelijke voorstel van minister Annemie Turtelboom (Justitie) gelden. Aanvankelijk stuitte dit op verzet aangezien de vader een soort vetorecht zou krijgen. Daarop werden andere voorstellen gedaan, maar die haalden het niet.

Turtelboom wees er vlak voor de stemming nog op dat België een van de laatste Europese landen is die de regels omtrent namen aanpast. „Alle reden dus om onze nek uit te steken.”

In Nederland kunnen ouders kiezen tussen de achternaam van de moeder of vader. Maar wordt er niet actief gekozen, dan krijgt het kind automatisch de naam van de vader als de ouders getrouwd zijn. Zijn de vader en moeder niet gehuwd of hebben de ouders een geregistreerd partnerschap dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder.