Nieuws/Buitenland
983552
Buitenland

'Kannibalisme en onthoofding kinderen in CAR'

De haat tussen christenen en moslims in de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een „angstaanjagend niveau” bereikt. Met kannibalisme en onthoofdingen van kinderen is het geweld inmiddels „buitengewoon wreed van aard”. Dat heeft de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, donderdag gezegd.

Volgens haar vinden de wreedheden in het Afrikaanse land ongestraft plaats. Ze riep de internationale gemeenschap op om militairen ter beschikking te stellen voor de VN-vredesmacht die de rust moet helpen terugkeren.

Frankrijk heeft 2000 militairen in het land en de Afrikaanse Unie 6000. Die zijn er tot op heden niet in geslaagd het geweld te stoppen.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn duizenden mensen omgekomen sinds de Seleka, een coalitie van overwegend moslimrebellen, vorige jaar de macht greep in de hoofdstad Bangui en plunderde en slachtingen aanrichtte.

Dat veroorzaakte een golf van wraakacties door 'anti-Balaka', christelijke milities. Inmiddels zijn tienduizenden moslims daarvoor op de vlucht geslagen.

De massaslachtingen lijken te zijn gestopt, maar nog altijd vinden dagelijks moorden plaats. Vaak zijn de christelijke milities daar verantwoordelijk voor. In het land is geen functionerend politieapparaat of leger dat iets aan de moordpartijen kan doen.