Nieuws/Binnenland
983556
Binnenland

Wilders: collega's meten met dubbele maat

PVV-leider Geert Wilders vindt het opvallend dat sommige andere fractievoorzitters in de Tweede Kamer hem al hebben veroordeeld voor zijn uitspraken over Marokkanen. „Ik heb collega's horen zeggen dat ik schuldig ben aan haatzaaien, discriminatie en opruiing. Ik ben nog niet eens verdachte, laat staan dat ik ben veroordeeld. Het is wel een beetje met dubbele maten meten”, zei hij donderdag.

Toen Wilders in het verleden iets zei over rechters en lopende rechtszaken, was de wereld te klein en sprak men er schande van, aldus de PVV-voorman. „De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Ik trek me er niets van aan.” Wat anderen of het Openbaar Ministerie ook zeggen, „ik heb mijn mening en ik zal die mening blijven verkondigen en ik weet zeker dat mensen het met me eens zijn”.

'Ophitsen en haatzaaien'

Onder anderen PvdA-leider Diederik Samsom zei donderdag dat Wilders zich woensdag op de verkiezingsavond met zijn uitlatingen over 'minder Marokkanen' schuldig heeft gemaakt aan „ophitsen” en „haatzaaien”.

Wilders ontkende dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing of haatzaaien. Eerder op de dag zei hij ook al dat hij „niets verkeerds“ heeft gezegd over Marokkanen. Tijdens de verkiezingsavond van zijn partij in Den Haag zorgde Wilders voor opschudding door zijn achterban te vragen of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. „Minder, minder, minder”, scandeerde de zaal. „Dan gaan we dat regelen”, zei Wilders daarop.