Nieuws/Binnenland
983566
Binnenland

'Wilders kan zeer wel strafbaar zijn'

De uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen kunnen „zeer wel strafbaar” zijn. Het is uiteindelijk aan de rechter om te bepalen waar de grens ligt. Dat stelt hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht Theo de Roos.

Het draait hier om artikel 137d van het Wetboek van Strafrecht. Daarin is - onder meer - het aanzetten tot haat tegen of discrimineren van een groep personen wegens ras strafbaar gesteld. De Roos: „Hier gaat het dan om een etnische identiteit en die kun je daaronder scharen.”

'Ongenuanceerd'

„Wilders zei later natuurlijk wel dat hij de commotie niet begreep, dat hij dit al jaren roept en dat het alleen om criminele Marokkanen gaat. Maar ik vind dat hij de nuancering daarmee in een voetnoot zet, en dan nog op een later moment ook. Hij heeft het eerst volstrekt ongenuanceerd gezegd. Daar zit natuurlijk een strategie achter, doelbewust en uitgekiend.”

Als er een strafzaak komt, zal een rechter bekijken of aan alle bestanddelen van artikel 137d is voldaan. De Roos: „Die onderzoekt dan bijvoorbeeld hoe het precies is geformuleerd, wat voor avond het was, wat voor publiek er stond.” Persoonlijk zegt de hoogleraar de uitlatingen „ranzig, helemaal niks en slecht” te vinden.