Nieuws/Binnenland
983569
Binnenland

Van Vliet zevende Kamerlid dat uit PVV stapt

Roland van Vliet is het zevende Tweede Kamerlid van de PVV dat uit de fractie is gestapt of is gezet. Een overzicht.

Maart 2014: Roland van Vliet houdt het voor gezien vanwege de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen'. Hij ervaart de huidige PVV-lijn als „een glijdende schaal”. Van Vliet gaat verder als zelfstandig Kamerlid.

Oktober 2013: Louis Bontes wordt uit de PVV-fractie gezet. Hij zegt een organisatorisch conflict te hebben. Maar volgens Wilders was er een vertrouwensbreuk ontstaan na de kritiek die Bontes had geuit. Hij wilde meer democratie, kon zich niet vinden in de financiële gang van zaken binnen de partij en zei onder meer dat Wilders als een 'dictator' zou handelen en dat fractieleden 'lakeien' zouden zijn.

Juli 2012: Jhim van Bemmel stapt uit de fractie nadat hij te horen had gekregen dat hij niet of niet hoog genoeg op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staat.

Juli 2012: Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven verlaten de fractie. Ze voelen zich in de steek gelaten door Wilders en geven fors af op de partijleider, die volgens Kortenoeven een politbureau om zich heen heeft verzameld van een klein groepje getrouwen.

Maart 2012: Hero Brinkman voelt zich gedwarsboomd in zijn pogingen om meer democratie te brengen binnen de PVV en stapt uit de fractie. Ook in de provincie scheidt Brinkman zich af.

November 2010: James Sharpe wil niet verder als parlementariër nadat hij in opspraak was geraakt toen bleek dat zijn bedrijf in 2008 en 2010 in Hongarije was bestraft voor het misleiden van klanten met sms-berichten.