Nieuws/Binnenland
983571
Binnenland

Geen strafonderzoek naar lek bij CDA Brabant

Er komt definitief geen strafrechtelijk onderzoek naar het lekken van geheime informatie over een naderende bouwstop voor veehouderijen in Brabant door de Brabantse CDA-fractievoorzitter Conny Kerkhof. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat laten weten aan commissaris van de Koning Wim van de Donk.

Provinciale Staten kondigden op vrijdagavond 20 september per direct een bouwstop af voor de veehouderij. Kort voor het besluit ontvingen diverse gemeenten nog onverwacht veel vergunningaanvragen van veeboeren die de bouwstop en de aangekondigde strengere regels wilden omzeilen en daarom ontstond het vermoeden dat er was gelekt.

Vertrouwelijk

De commissaris deed aangifte. De CDA-fractievoorzitter werd verdacht omdat ze erkende dat ze aan enkele fractiegenoten had verteld over de naderende bouwstop. Maar het staat niet vast dat alleen háár loslippigheid heeft geleid tot het bekend worden van het plan, aldus de hoofdofficier van justitie. Eerder werd bekend dat mogelijk 90 politici en ambtenaren op het provinciehuis op de hoogte waren van het vertrouwelijke voorstel. Volgens de hoofdofficier is bovendien moeilijk te bewijzen dat de CDA-fractievoorzitter met opzet heeft gelekt.

Kerkhof vindt het jammer dat er geen verder onderzoek komt. „Ik heb niks te verbergen. Ik ben niet schuldig er er is vanuit mijn fractie niet gelekt”, reageerde ze donderdag.

Van de Donk wilde donderdag niet reageren. Hij bespreekt de beslissing van het OM maandag met de fractievoorzitters.

Oppositiepartij GroenLinks wil dat Provinciale Staten zelf onderzoek gaan doen naar het lek. „We hebben het nu twee keer netjes gevraagd. We moeten het zelf maar gaan uitzoeken”, reageerde fractievoorzitter Paul Smeulders. Hij vindt het bizar dat zoveel politici en ambtenaren op de hoogte waren en hij houdt Gedeputeerde Staten daarom verantwoordelijk voor het lek.