Nieuws/Binnenland
983572
Binnenland

OM ontvangt ruim 100 aangiften tegen Wilders

Op vele plaatsen in Nederland is aangifte gedaan PVV politicus Geert Wilders. Bij het Openbaar Ministerie in Den Haag zijn tot nu toe meer dan honderd aangiften bekend. Daarnaast hebben ook meer dan vijfhonderd mensen via de politiewebsite www.politie.nl melding gedaan van discriminatie. Tientallen mensen hebben de politie gebeld om te laten weten dat zij aangifte willen doen.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag zal de verschillende aangiften en de uitlatingen van Geert Wilders bestuderen. In hoeverre de uitspraken van Geert Wilders strafbaar zijn, is „juridisch gezien complex”, aldus een woordvoerster. „Daarom zal het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie van het OM daar ook bij betrokken zijn. Dit vergt een zorgvuldige beoordeling, waarbij er rekening mee zal worden gehouden dat er in Nederland vrijheid van meningsuiting is, maar dat tegelijkertijd dit recht niet ongelimiteerd is. Vanwege de zorgvuldigheid die bij deze beoordeling komt kijken, is niet te zeggen wanneer we met een beslissing zal komen”, aldus justitie.

De Utrechtse advocaat mr. Yehudi Moszkowicz vindt dat Geert Wilders met zijn uitlatingen over Marokkanen een stap te ver is gegaan en strafbaar is. De advocaat wil de aangiften tegen de PVV-leider bundelen en Wilders voor de rechter dagen. „Wilders deed die uitspraken in een groep mensen en verwachtte dus dat daar een reactie op kwam. Dat is juridisch gezien aanzetten tot discriminatie. Hij maakt onderscheid tussen nationaliteit en dat is strafbaar.” Bij de laatste rechtszaak werd Wilders bijgestaan door Bram Moszkowicz.