Nieuws/Binnenland
983585
Binnenland

Expohal omgetoverd tot luchthaventerminal

De regeringsdelegaties voor de nucleaire top maken vanaf zaterdag gebruik van een tijdelijke luchthaventerminal. De passagiers van zo'n 30 regeringsvliegtuigen hoeven niet eerst langs Schiphol maar reizen direct na de landing door naar de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen waar de paspoortcontroles plaatsvinden. Donderdag wordt hier nog hard gewerkt om ervoor te zorgen dat alles spic en span is voor de hoogwaardigheidsbekleders.

Hoewel de regeringsleiders vanuit het vliegtuig direct doorrijden naar Den Haag, moet hun gevolg bij aankomst en vertrek nog langs de grenscontrole en bagagecheck. Hoeveel mensen precies in de voormalige Floriadehal worden verwacht, is nog onduidelijk. „Ze zijn niet verplicht te melden wanneer ze aankomen en met hoeveel ze zijn”, vertelt vestigingsmanager van de Expo, Sietske Van Berge Henegouwen. „We verwachten tussen de 1000 en 2500 gasten.”

De delegaties komen met bussen aan bij de tijdelijke terminal en vertrekken ook weer op die manier. Zo'n 100 man aan beveiliging, marechaussees, douaniers, cateringmedewerkers en schoonmakers zijn vanaf zaterdag in touw om de aankomst en vertrek zo soepel mogelijk te laten verlopen. Binnen krijgen de gasten iets te drinken en kunnen ze kennismaken met de oer-Hollandse stroopwafel.

De voormalige Floriadehal telt 10.000 vierkante meter en nog eens 15.000 vierkante meter aan buitenruimte. Het ligt geïsoleerd en is daardoor goed te beveiligen. Bovendien is de Polderbaan dichtbij. Hier worden tijdens de top de regeringsvliegtuigen geparkeerd. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is met dat laatste al geoefend. „Ze hebben gekeken hoe dicht de toestellen naast elkaar kunnen staan zonder dat de vleugels elkaar raken.”

In de expohal, waar normaal gesproken grote evenementen als vakbeurzen plaatsvinden, hangen grote vlaggen van alle 58 landen die op de top zijn vertegenwoordigd. Volgens Van Berge Henegouwen geldt er een strikt protocol voor de volgorde en de manier waarop ze hangen. „Dat luistert heel nauw, want delegaties kunnen beledigd zijn als hun vlag niet op de goede plek hangt.”

De vestigingsmanager heeft geen last van stress. „We liggen voor op schema. De vloerbedekking zou eigenlijk pas vanavond komen, maar ligt er nu al.” De volgende uitdaging wacht ook alweer. „Woensdagmiddag wordt alles hier vrijgegeven en dan moeten we in 1,5 dag een grote lente-, tuin- en woonbeurs opbouwen waar we normaal 4 dagen over doen.”