983601
Binnenland

Samsom: PvdA-geluid sterker laten horen

PvdA-leider Diederik Samsom gaat het PvdA-geluid sterker laten horen. Hij wil het kabinetsbeleid blijven verdedigen, maar ook het sociaaldemocratisch geluid meer verkondigen.

Dat bleek na afloop van fractieberaad bij de PvdA. Intern zou er kritiek zijn dat Samsom te veel verbonden is aan het VVD-PvdA-kabinet en te weinig staat voor het echte PvdA-geluid.

Samsom: „De afgelopen jaren was het ook nodig om voor het kabinetsbeleid te gaan staan. Het was erg ingewikkeld en chaotisch in politiek Den Haag. Die verdediging was op dat moment nodig, en daar sta ik nog steeds achter. Ik vind wel dat de PvdA waar mogelijk het eigen geluid moet laten horen. Waar dat kan, doe ik dat en wellicht in de toekomst nog iets sterker.”

Samsom gaf toe dat hij en zijn fractie nog niet klaar zijn met het verwerken van de dreun die de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen van de kiezer heeft gekregen. Conclusies zijn er nog niet getrokken.

Eerder donderdag had hij al aangegeven dat er in de fractie en ook bij hemzelf grote teleurstelling was over de nederlaag. De fractie heeft in de afgelopen 1,5 jaar tal van resultaten geboekt, maar is er niet in geslaagd dit landelijk goed over het voetlicht te brengen, aldus Samsom.

„De koers is goed, maar mensen weten het niet te waarderen”, zei hij. Volgens Samsom had de fractie geen kritiek op hem persoonlijk, maar gaat het om een „collectief falen”. De PvdA-leider benadrukte dat hij wel medeverantwoordelijk is voor hoe het gaat.

Samsom zei dat de PvdA nu het vertrouwen onder de kiezer moet terugwinnen. De analyse daarover „gaat de komende dagen gewoon door”. Daarbij gaat het er niet om om politieke winst te claimen of PvdA-vlaggetjes te planten op successen, maar wel om het sneller terugdringen van bijvoorbeeld de werkloosheid. „Als dat niet lukt, is de PvdA altijd de partij waar naar wordt gekeken.”