Nieuws/Binnenland
983605
Binnenland

D66 Amsterdam benoemt vrijdag informateur

Lijsttrekker Jan Paternotte van D66 Amsterdam benoemt vrijdag een informateur om inhoudelijke gesprekken te voeren met mogelijke coalitiepartners. De Democraten wonnen woensdag met ruime overmacht de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad. Paternotte sprak donderdag met de leiders van alle partijen die in de Amsterdamse raad een of meer zetels bemachtigden.

„Alle partijen gaven aan dat het initiatief nu bij D66 ligt”, aldus Paternotte. Volgens de lijsttrekker sprak de VVD een voorkeur uit voor een paarse coalitie (PvdA, VVD en D66). GroenLinks zou een samenwerking met D66 en de PvdA wel zien zitten.

De informateur die aan de slag gaat om de wensen over een Amsterdamse coalitie te peilen, zal van D66-huize zijn, maar geen actieve politicus. „Het moet iemand zijn met een breed draagvlak.”

Paternotte had donderdag ook een kort onderhoud met burgemeester Eberhard van der Laan, die hem feliciteerde met de verkiezingsuitslag.

Volgens de voorlopige telling haalt D66 14 zetels in de gemeenteraad, PvdA 10, VVD, GroenLinks en SP allemaal 6 en CDA, Partij voor de Dieren en Partij van de Ouderen alle 1. De laatste keer dat D66 deel uitmaakte van het Amsterdamse stadsbestuur, was in de periode 1998 tot en met 2002. Toen had de partij één wethouder in het college.