Nieuws/Binnenland
983606
Binnenland

Hoofdredacties ageren tegen Wilders

In navolging van de hoofdredactie van RTL Nieuws hebben donderdag ook andere media geageerd tegen Geert Wilders en zijn uitspraken over Marokkanen. RTL Nieuws heeft voor het eerst in 25 jaar openlijk stelling genomen in een kwestie. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein schreef in een open brief aan PVV-leider Geert Wilders dat die „écht een grens is overgegaan” en dat hij zich zou moeten schamen.

Later op de dag volgden De Telegraaf en BNR. Hoofdredacteur Sjors Fröhlich van BNR schrijft („in een persoonlijk schrijven“) dat hij na woensdagavond wél de omstreden vergelijking tussen Wilders en Hitler begrijpt. „Vooral omdat Wilders met zijn volle verstand en zeer bewust het aanwezige PVV-publiek mende. Hij weet precies waar hij mee bezig is. Natuurlijk wil hij verontwaardigde reacties, natuurlijk wil hij een proces.” Fröhlich vindt dat politici van andere partijen misschien „nu eens echt een daad” moeten stellen. „Ik zou het een prachtig gebaar vinden als bij de eerstvolgende keer dat Geert Wilders het woord voert in de Tweede Kamer, alle leden opstaan en de plenaire zaal verlaten.”

De Telegraaf meldt in een hoofdredactioneel commentaar op de website van de krant dat Wilders woensdagavond bezig was met een poging „om de eigen achterban te mennen ten koste van een complete groep allochtone Nederlanders. Het zette daarmee alle Marokkanen in ons land buitenspel.” Met normale politiek heeft dat niets te maken en ook niet met fatsoen en respect, stelt de hoofdredactie.

Wie zich buiten de kaders van de Grondwet plaatst „door opzettelijk zijn politieke boodschap te verkleuren tot inktzwarte politiek waarmee we hebben afgerekend in het verleden, wordt niet alleen door de samenleving buitenspel gezet, maar hij maakt ook zichzelf onmogelijk als hij dit niet inziet”.