Nieuws/Buitenland
983608
Buitenland

Oekraïne en Rusland bespreken crisis

Voor het eerst sinds het referendum zondag waarin de inwoners van de Krim zich voor aansluiting bij Rusland uitspraken, hebben Rusland en Oekraïne op regeringsniveau contact met elkaar gehad. De ministers van Defensie van beide landen bespraken volgens een in Moskou gepubliceerde verklaring „verscheidene aspecten van de crisis in Oekraïne en maatregelen voor de de-escalatie van de situatie op de Krim”. Zij willen het contact voortzetten.

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde donderdag aan Rusland meer strafmaatregelen op te leggen wegens de annexatie van de Krim. De maatregelen zullen niet alleen gaan gelden voor hooggeplaatsten, maar ook voor in ieder geval een bank. Ook heeft de president de weg vrijgemaakt voor sancties tegen complete economische sectoren.

Rusland op zijn beurt maakte bekend dat negen hooggeplaatste Amerikanen niet meer welkom zijn. Onder hen is senator John McCain, in 2008 de Republikeinse presidentskandidaat. De VS hebben eerder een vergelijkbare maatregel tegen Russische politici genomen. Rusland had al aangekondigd met gelijke munt terug te betalen.

De regeringsleiders van de 28 EU-landen spreken donderdag in Brussel over uitbreiding van de sancties. Premier Mark Rutte zei dat hij meer Russische belangen wil treffen, niet alleen in Rusland zelf, maar ook op de Krim. In ieder geval zal de zwarte lijst van personen worden uitgebreid die betrokken waren bij de annexatie van de Krim.

De Oekraïense vertegenwoordiger bij de VN in Genève, Joeri Klimenko, waarschuwde donderdag voor verscherping van het conflict tussen zijn land en Rusland. Volgens hem zijn er tekenen die erop wijzen dat Rusland een „grootschalige militaire interventie” in het zuiden en oosten van Oekraïne voorbereidt.

In de betrokken gebieden in Oekraïne wonen veel Russischsprekenden die grote waarde hechten aan goede banden met Rusland. In grote steden als Charkov en Donetsk heeft een deel van hen de afgelopen weken betoogd voor aansluiting bij de Russische Federatie, in navolging van de Krim. Het parlement in Moskou heeft president Vladimir Poetin weken geleden al toestemming gegeven voor militair ingrijpen, als hij dat nodig acht om de Russischtaligen in Oekraïne te beschermen. Poetin heeft na de inlijving van de Krim steeds bezworen geen militairen naar andere delen van Oekraïne te sturen.