Nieuws/Buitenland
983609
Buitenland

België beperkt op slot voor hoog bezoek

Ook België maakt zich op voor hoog bezoek. Veel wereldleiders die maandag en dinsdag in Nederland zijn voor de nucleaire top, zullen in de komende 2 weken ook een bezoek brengen aan België. Uiteraard gelden er verscherpte veiligheidsmaatregelen, maar het lijkt erop dat deze een stuk minder ingrijpend zijn dan in Nederland.

Wel wordt het dreigingsniveau in de hoofdstad en rond de Brusselse luchthaven Zaventem verhoogt naar 'hoog', maakte minister Joëlle Milquet van Binnenlandse Zaken donderdag bekend. Dat is een logisch gevolg van het grote aantal vergaderingen en van de aanwezigheid van bepaalde personen, niet omdat er sprake zou zijn van (terreur)dreiging.

Tussen 20 maart en 3 april is België het gastland van verschillende Europese toppen en officiële bezoeken. Zo is er een EU-Afrika-top in Brussel (2 en 3 april) en komen de Chinese president Xi Jinping (30 maart en 1 april) en de Amerikaanse president Barak Obama naar België (25 en 26 maart).

Duizenden agenten uit het hele land zullen worden ingezet om alles in goede banen te leiden. Wegen rond de EU-instellingen in Brussel zullen (voor enkele uren) zijn afgesloten voor al het verkeer. Er zal ook een veiligheidszone ingesteld worden: zonder pas geen toegang. Reizigers, toeristen en forenzen wordt aangeraden het openbaar vervoer te nemen tijdens deze bijeenkomsten.

Voor de bezoeken van Obama en Jinping buiten Brussel - Obama gaat naar de Amerikaanse begraafplaats in Waregem en Jinping gaat onder meer naar dierentuin Pairi Daiza waar Chinese reuzenpanda's verblijven- zijn ook extra maatregelen getroffen.