Nieuws/Binnenland
983610
Binnenland

Wilders blijft stoïcijns onder commotie

Geert Wilders en zijn PVV beheersen de dag na de verkiezingen een groot deel van de publiciteit. Zijn opmerkingen over meer of minder Marokkanen („dat gaan we regelen“) woensdagavond brachten donderdag een stroom aan reacties teweeg. Het Openbaar Ministerie ontving de eerste aangiften, van onder meer Marokkaanse organisaties, Joodse instellingen en individuele mensen. De antidiscriminatiebureaus hadden donderdagmiddag al ruim 1200 aangiften binnen.

Het onderwerp van alle opwinding verklaarde donderdag dat hij niets verkeerds heeft gezegd. „Ik ga me nergens voor excuseren.” De PVV-leider zei dat hij slechts herhaalde wat hij al jaren zegt en wat ook in het partijprogram staat, namelijk dat er minder immigranten uit islamitische landen naar Nederland moeten komen. „Dus ook uit Marokko.” Criminele Zweden zouden net zo goed als criminele Marokkanen dienen te worden uitgezet, zei hij.

Ook de politieke tegenvoeters kwamen na de gemeenteraadsverkiezingen in verweer. „Wilders maakt zich schuldig aan ophitsen en haat zaaien”, zei PvdA-leider Diederik Samson. Hij vindt de tijd rijp met andere fractieleiders in de Kamer te overleggen over een nieuwe politieke aanpak van Wilders. Premier Mark Rutte verklaarde al eerder dat de uitspraken van de PVV-voorman hem een vieze smaak gaven.

Uit een heel andere hoek, het Duitse persbureau DPA, kwam de vergelijking van Wilders als persoon met Hitlers minister van Propaganda Joseph Goebbels. Wilders reageerde dat men het niet met de PVV eens hoeft te zijn, „maar dit soort vergelijkingen raken kant noch wal en zijn te walgelijk voor woorden”. In Nederland nam de hoofdredactie van RTL Nieuws openlijk stelling in de kwestie. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein schreef in een open brief aan de PVV-leider dat deze „écht een grens is overgegaan” en dat hij zich zou moeten schamen. De hoofdredactie van De Telegraaf meent dat Wilders' optreden niets meer met het bedrijven van normale politiek te maken heeft. „Het was een poging de eigen achterban te mennen ten koste van een complete groep allochtone Nederlanders.”

De commotie over de stellingen van Wilders houden ook de gemoederen op de social media bezig. Op Twitter verschijnen foto's van Nederlanders van Marokkaanse afkomst. Ze tonen zich met leuzen als 'Ich bin ein Marokkaan' of houden een Nederlands paspoort in de hand. De Marokkaanse doelman van de voetbalclub Sparta, Khalid Sinouh, kondigde via Twitter aan aangifte te zullen doen. Op Facebook groeide het aantal reacties tegen Wilders' gedachtegoed eveneens snel. Onder het kopje 'Meer Marokkanen? Dat gaan we regelen' verschenen in korte tijd ruim 4000 likes.