Nieuws/Binnenland
983615
Binnenland

Activisten willen toch naar nucleaire top

Een groep activisten tegen kernwapens is van plan om komende maandag richting de nucleaire top in Den Haag te wandelen. Ze willen een open brief aanbieden aan de wereldleiders. Maar de gemeente Den Haag geeft geen toestemming. De groep mag op het Malieveld staan, anders niet. „Onbespreekbaar”, zeiden organisatoren Frits ter Kuile en José van Leeuwen donderdag.

De groep van „50 tot 100 demonstranten” wil maandagochtend om 5 voor 12 verzamelen voor Den Haag Centraal. Van daaruit willen ze lopen naar het Vredespaleis, in de buurt van de top. Daar zou een koerier hun boodschap moeten aannemen en naar de locatie moeten brengen. Door de strenge veiligheidsmaatregelen komen ze niet bij het World Forum, waar de nucleaire top wordt gehouden.

De gemeente Den Haag wil niet dat demonstranten door de stad gaan wandelen tijdens de top op maandag en dinsdag. Dat kan namelijk verkeersoverlast veroorzaken. Wat er gebeurt als de demonstranten toch op weg gaan naar het Vredespaleis, wil de gemeente niet zeggen.

Maar de activisten zelf weten eigenlijk al zeker dat ze worden opgepakt. „Ik verwacht dat wij worden meegenomen in een busje als we bij het station zijn, misschien al wel na 30 seconden, misschien zelfs nog eerder”, zegt Ter Kuile. „We zullen na 10 meter waarschijnlijk worden gearresteerd. Ik kan onze route naar het Vredespaleis wel vertellen, maar ik denk niet eens dat we van het stationsplein afkomen”, voegt Van Leeuwen eraan toe.

„Wij hebben al in februari aan de organisator aangegeven dat hij van harte welkom is op het Malieveld”, aldus de gemeente Den Haag. Maar Ter Kuile ziet niets in het Malieveld. „Bij de betoging tegen kernwapens in 1983 was het hartstikke mooi, maar daar waren een half miljoen mensen. Wij vallen weg als een zandkorrel. Het is een stoffig veld, je bent afgeserveerd en staat in een ketel van de politie.”

Rond de top zijn ongeveer tien demonstraties in Den Haag. Niet elke betoging heeft te maken met kernwapens. Zo willen ook Tibetanen en Oeigoeren protesteren.