Nieuws/Binnenland
983622
Binnenland

Aanhoudingen na onderschepping cocaïne op zee

Naar aanleiding van een eerdere vangst van cocaïne op zee heeft de politie Rotterdam afgelopen weken vijf verdachten aangehouden. Daarbij zijn goederen en geld ter waarde van ongeveer 1 miljoen euro in beslag genomen.

Dat maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend. De aanhoudingen hebben alles te maken met de aanhoudingen op 1 december toen speciale aanhoudingseenheden voor de kust van Zeeland op zee de bemanning van een snelle speedboot aanhielden. Zij zouden zich schuldig maken aan cocaïnesmokkel.

Behalve de vier mannen op de speedboot werd ook een bemanningslid van het zeeschip aangehouden. Tijdens die actie in december werden twee snelle boten gezien. „Eén van de twee boten kon toen ontkomen, maar het onderzoek leidde naar de nu aangehouden mensen. De politie denkt met deze verdachten ook de bemanning van de tweede boot te hebben aangehouden”, aldus het OM.

De vijf personen in de leeftijd van 37 tot 64 jaar die nu zijn vastgezet, worden niet alleen verdacht van de smokkel van verdovende middelen, maar ook van witwassen van crimineel vermogen. Ze komen uit Halsteren, Bergen op Zoom en Wissenkerke. Ook werd een 60-jarige vrouw uit Wissenkerke aangehouden.

De rechter-commissaris heeft donderdag de laatst aangehouden verdachte voor 14 dagen in bewaring gesteld. Van twee andere verdachten werd de voorlopige hechtenis kortgeleden met 90 dagen verlengd. Een vierde verdachte is onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Eén man is niet voorgeleid, maar werd naar verhoor heengezonden. Hij blijft nog wel verdachte.