Nieuws/Buitenland
983634
Buitenland

Obama kondigt meer sancties aan tegen Rusland

De Verenigde Staten zullen Rusland meer strafmaatregelen opleggen vanwege de annexatie van de Krim. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag aangekondigd.

Obama zei tijdens een persconferentie dat de maatregelen gaan gelden voor hooggeplaatsten en een bank. Op een door de Amerikaanse regering gepubliceerde lijst staan 20 namen en de Bank Rossiya genoemd. Onder de functionarissen zijn vertrouwelingen van president Vladimir Poetin.

Ook zei Obama dat de weg is vrijgemaakt voor sancties tegen complete economische sectoren.

Obama liet ook weten dat hij bij zijn bezoek aan Den Haag volgende week de volledige Amerikaanse steun aan de NAVO-bondgenoten zal benadrukken. In de marge van de nucleaire top is er ook een bijeenkomst van de G7-leiders over de crisis op de Krim.

Het is de tweede keer deze week dat de VS sancties opleggen aan Rusland. Maandag kregen zeven Russische regeringsfunctionarissen en vier Oekraïense politici onder meer een reisverbod naar de VS.

Op die lijst staan onder anderen premier Sergej Aksjonov van de Krim, de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de Russische plaatsvervangende premier Dmitri Rogozin.