Nieuws
983639
Nieuws

Toyota koopt vervolging af voor recordbedrag

Toyota schikt voor 1,2 miljard dollar (iets meer dan 862 miljoen euro) met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het merk koopt hiermee vervolging af voor technische problemen die tot de dood van een aantal Toyota-bestuurders hebben geleid.

De schikking bevat een passage waarin Toyota expliciet toegeeft Amerikaanse klanten te hebben misleid over twee verschillende problemen die ervoor zorgden dat Toyota’s uit zichzelf accelereerden. In de Verenigde Staten zijn tenminste vijf mensen overleden doordat hun Toyota er plotseling vandoor ging. In Europa zijn nooit problemen gemeld.

Voorbode

De 1,2 miljard dollar die Toyota moet betalen, is het hoogste schikkingsbedrag dat ooit door het Amerikaanse ministerie van Justitie is opgelegd aan een autofabrikant. “Ik hoop en verwacht dat deze zaak een voorbode gaat zijn van hoe we soortgelijke zaken in de toekomst gaan aanpakken”, zei minister van Justitie Eric Holder.

General Motors

Holder wilde er tijdens een persconferentie niet verder op in gaan, maar waarschijnlijk doelt hij op de zaak die momenteel loopt tegen General Motors. De autofabrikant gaat 1,6 miljoen oudere modellen terugroepen omdat er problemen zijn met de airbags, waardoor al dertien mensen zouden zijn overleden.

Toezichthouders

Onderdeel van de Toyota-schikking is overigens dat het bedrijf de komende jaren door onafhankelijke toezichthouders in de gaten worden gehouden. Deze mogen bestuursleden interviewen, bij vergaderingen over veiligheidsaspecten aanwezig zijn en gaan een telefoonnummer in het leven roepen waarop medewerkers van Toyota anoniem problemen/overtredingen kunnen melden.

Proeftijd

Daarbij moet Toyota alle technische problemen die een gevaar kunnen zijn voor de veiligheid van bestuurders binnen vijf dagen melden bij de Amerikaanse overheid. En daarmee zit de fabrikant feitelijk in een soort proeftijd.