Nieuws/Binnenland
983642
Binnenland

Drie ouderenpartijen winnen verkiezingen

In drie Nederlandse gemeenten is een seniorenpartij de grootste geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. In Maastricht, Hollands Kroon en Zandvoort zegevierden de ouderenpartijen.

Een duidelijke relatie tussen goed presterende ouderenpartijen en de vergrijzing in een gemeente is er echter niet. Dat blijkt uit een analyse van de verkiezingsuitslag van het ANP en Esri Nederland. Zo is in Hollands Kroon, een gemeente in de kop van Noord-Holland, slechts 17 procent van de bevolking ouder dan 65. Dat is relatief weinig, maar de partij Senioren Hollands Kroon wist desondanks liefst 19,3 procent van de stemmen te halen. In Veere wonen een stuk meer senioren (23 procent), maar wist de plaatselijke OPA-partij slechts 3,5 procent van de stemmen te halen en bleef daarmee zetelloos.

In Maastricht is overigens 19,5 procent van de bevolking ouder dan 65 jaar, in Zandvoort is ruim 24 van de inwoners ouder dan 65 jaar. De winnende partijen (Senioren Hollands Kroon, Ouderen Partij Zandvoort en Senioren Partij Maastricht) bestonden overigens al wel en deden het bij de verkiezingen in 2010 ook alle drie goed.