Nieuws/Binnenland
983646
Binnenland

Amsterdamse attracties klaar voor hoog bezoek

Of er internationale kopstukken over de vloer komen, kunnen de meeste toeristische trekpleisters in Amsterdam nog niet zeggen. Maar áls regeringsleiders en andere deelnemers aan de nucleaire top volgende week tussen de bedrijven door even willen ontspannen in de hoofdstad, dan zijn de attracties er klaar voor.

Van sommige hoogwaardigheidsbekleders is bekend dat ze voorafgaand aan de top in Den Haag de hoofdstad aandoen. De Amerikaanse president Barack Obama brengt maandag een bezoek aan het Rijksmuseum en de Japanse premier Shinzo Abe gaat zondag naar het Anne Frank Huis. Een aantal delegaties overnacht in Amsterdam.

Rederij Lovers, een van de bedrijven die rondvaarten door de Amsterdamse grachten aanbiedt, heeft vaker bekende mensen aan boord. Mochten regeringsleiders vanaf het water wat hoogtepunten in de stad willen bewonderen, dan is de rederij daar klaar voor. „Als er belangrijke mensen komen, dan horen we dat vaak pas heel kort van tevoren”, vertelt een woordvoerder. In dat geval haalt het bedrijf zijn paradepaardje de Stan Huygens met liefde van stal. „We weten nog van niets, maar zijn er altijd op voorbereid.”

Ook bij Madame Tussauds zijn de kopstukken welkom. Mocht het hoge bezoek er prijs op stellen, dan kan het wassenbeeldenmuseum zelfs een privétour organiseren. Obama is de meest recente regeringsleider in de collectie. Voor een blik op zijn eigen replica hoeft de president niet eens naar binnen. „Hij staat op de begane grond en is met een beetje inspanning vanaf het Rokin door het raam te zien”, meldt de zegsvrouw.

De Heineken Experience, het museum over de bekende brouwerij, ligt vlakbij het Rijksmuseum. „Mocht de president van Amerika na zijn bezoek aan het Rijks nog even bij ons langs willen, dan is hij meer dan welkom.” De woordvoerster van het biermerk zou regeringsleiders met weinig tijd de spoedcursus biertappen aanraden. „Na afloop krijgen ze een prachtig tap-certificaat.”

Wie geïnteresseerd is in een wat gewaagder uitje, kan bij Special Tours terecht voor een rondleiding over de Wallen. „Als Obama bij ons aanklopt, zetten we onze beste gids in om hem alle plekjes van het Red Light District te laten zien”, belooft een medewerker. „Zolang hij maar voor zijn eigen beveiliging zorgt.”