Nieuws/Binnenland
983654
Binnenland

Archief Kees van Dongen naar Den Haag

Het Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis RKD in Den Haag heeft bijna het hele archief van de beroemde kunstschilder Kees van Dongen (1877-1968) verworven. Het omvat onder meer vele brieven, foto's, schetsboekjes, briefkaarten en een biografisch manuscript.

„Het archief geeft een beeld van zowel Van Dongens kunstenaarschap als zijn persoonlijkheid in de tijd dat hij wereldwijd roem verwierf”, liet het instituut donderdag weten. Het RKD kon het archief in december kopen op een veiling in Parijs dankzij subsidies en giften van talloze fondsen en verschillende particulieren, onder wie de zoon van Kees van Dongen.

Bronnen en documentatie over Van Dongen zijn schaars, stelt het instituut. De kunstenaar zelf documenteerde zijn werk nauwelijks en liet geen systematisch archief na. Pas kortgeleden bleek dat Jasmy, zijn vriendin uit de jaren 20, een grote hoeveelheid brieven, foto's en documenten van de kunstenaar bewaarde. Via haar erven kwam dit geheel onbekende archief onlangs in Parijs op een veiling terecht.

Het archief beslaat vooral de periode van hun relatie, van 1916 tot en met 1928. In die periode oogstte Van Dongen veel succes in Parijs, als schilder van het mondaine leven. Een reeks krantenberichten en publicaties verspreidde zijn faam. „De verworven documenten laten zien hoe die roem groeide en deel uitmaakte van een milieu met theater-, film- en modepersoonlijkheden”, zegt het RKD.