Nieuws/Binnenland
983660
Binnenland

NSS-landen bijeen voor slotverklaring

De deelnemende landen aan de nucleaire top (NSS) komen vrijdag nog een keer bij elkaar om de laatste obstakels voor de slotverklaring uit de weg te ruimen. De bijeenkomst vindt plaats onder leiding van Piet de Klerk van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tijdens het laatste overleg over het slotcommuniqué begin januari in Thailand kwamen de partijen er niet helemaal uit. Welke laatste hobbels moeten worden overwonnen, wilde een woordvoerster van de NSS donderdag in verband met het onderhandelingsproces niet zeggen.

De Klerk heeft „vertrouwen in” dat de partijen er vrijdag uitkomen. Er kan volgens de woordvoerster altijd nog een land met een laatste eis komen, maar er is de laatste maanden zo veel contact over en weer geweest tussen de landen dat De Klerk met een „goed gevoel” het overleg ingaat. Tijdens de vergadering worden ook de laatste praktische zaken voor de top geregeld.

De Nuclear Security Summit is een langlopend proces om nucleair terrorisme te voorkomen. Het vindt maandag en dinsdag in het World Forum in Den Haag plaats. Er komen bewindslieden uit 53 landen en nog eens vijf topmannen van internationale organisaties.

De NSS wil drie zaken bereiken. De hoeveelheid gevaarlijk nucleair materiaal moet afnemen, nucleair materiaal moet beter worden beschermd en landen moeten op dit vlak beter gaan samenwerken. In 2016 is de volgende NSS-top in Washington.