Nieuws
983661
Nieuws

Rutte wil meer Russische belangen treffen

Premier Mark Rutte wil meer Russische belangen treffen na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. Het gaat dan om belangen in Rusland zelf maar ook op de Krim.

De premier zei dat donderdagmiddag in Brussel voor topoverleg met zijn EU-collega's. Rutte wil de druk op Moskou opvoeren. De Russen moeten de spanningen in de regio afbouwen.

Rutte vertelde niet hoe hij die belangen wil treffen. In ieder geval zal de zwarte lijst worden uitgebreid van personen die betrokken waren bij de afsplitsing van de Krim. Hun Europese tegoeden worden bevroren en zij mogen de EU niet in.

„We zullen vandaag verdere stappen gaan zetten. Dat zullen verregaande sancties zijn, gericht op mensen in Rusland, gericht op belangen in Rusland en gericht op belangen op de Krim.” Wie zal worden toegevoegd aan de zwarte lijst, daar liet de premier zich niet over uit.

Zware economische sancties zal de EU achter de hand houden, is de verwachting van de premier. „Maar ik kan u verzekeren dat als de situatie verslechtert of als de crisis zich uitbreidt tot andere delen van Oekraïne, wij klaarstaan.”

De Russen moeten niet denken dat zij de Krim mogen houden als zij de rest van Oekraïne met rust laten, onderstreepte Rutte. „Die lezing zou onverstandig zijn. Dat is zeker niet het signaal dat wij afgeven.”

Volgens de Franse president Francois Hollande gaan de Europese leiders als sanctie ook de geplande EU-Ruslandtop in het Russische Sotsji afblazen. De top, gepland voor begin juni, kan onder de huidige omstandigheden niet doorgaan, aldus de president bij aankomst op de EU-top.

Het overleg tussen de EU en Rusland zou plaatsvinden in de marge van de G8-top van grote economieën. Ook die ontmoeting lijkt niet door te gaan.