Nieuws
983662
Nieuws

Samsom: Wilders hitst op en zaait haat

PVV-Geert Wilders heeft zich met zijn uitlatingen over Marokkanen op de verkiezingsavond woensdag schuldig gemaakt aan „ophitsen” en „haatzaaien”. PvdA-leider Diederik Samsom heeft dat donderdag tegen het ANP gezegd.

Haatzaaien is een strafbaar feit, maar Samsom is ondanks PvdA-Kamerleden, wethouders en een PvdA-burgemeester van Marokkaanse afkomst niet van plan aangifte te doen. „Wilders is een politicus die niet alleen zelf discriminerende uitspraken doet, maar ook nog eens anderen ophitst. Met taferelen die de kouwe rillingen veroorzaken.”

„Wat hij gisteravond deed, is politiek gezien haatzaaien. Dat is strafbaar. Maar we hebben al eerder gezien dat de uitspraken van Geert Wilders als politicus gedaan grotere grenzen hebben dan het Wetboek van Strafrecht op dit moment”, aldus Samsom.

„Deze kwestie moeten we politiek oplossen. Het is een maatschappelijke kwestie. Ook een juridische en ik ga ervan uit dat er aangifte wordt gedaan. Maar ik ben een politicus en moet hem met politieke wapens bestrijden.”

Met het ophitsen, met als doel 'minder Marokkanen' is Wilders „echt een paar grenzen over gegaan”, zegt Samsom. „Dat heeft in de samenleving ongelooflijk veel emoties opgeleverd en ons de koude rillingen. Ik hoop dat andere partijen hem ook scherper gaan aanpakken en hoop ook dat er binnen de PVV een discussie loskomt over de manier waarop je politiek wil bedrijven.”

Volgens Samsom wordt het „wel eens tijd” om met andere fractievoorzitters in de Tweede Kamer te overleggen over een nieuwe politieke aanpak van Wilders. De PvdA zal in elk geval in de Kamer niet meer meedoen met moties van de PVV.

Volgens PvdA-vicefractievoorzitter Martijn van Dam is er bij Wilders sprake van een „extreme verharding”. Met het overschrijden van grenzen zoals woensdagavond begint Wilders „trekjes te vertonen van bewegingen waar je ver vandaan moet blijven”. Van Dam wilde niet zeggen welke bewegingen hij op het oog heeft.