Nieuws/Binnenland
983684
Binnenland

Amnesty demonstreert tegen president China

Amnesty International gaat zaterdag tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping demonstreren op de Dam in Amsterdam. De organisatie wil met de protestactie aandacht vragen voor de vrijheid van meningsuiting in China.

Sinds de beëdiging van Xi Jinping is er een campagne gaande om burgerrechtactivisme de kop in te drukken, stelt Amnesty. „De overheid reageert zeer repressief op oproepen en initiatieven vanuit de bevolking om mensenrechten te respecteren en beschermen.”

De Chinese president wordt zaterdagmiddag door koning Willem-Alexander ontvangen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. De directe omgeving van het paleis is afgesloten, maar Amnesty wil even verderop gaan staan met een groot spandoek.

„De inzet is dat de tekst vanuit het paleis leesbaar moet zijn”, zegt de organisatie. Met de gemeente wordt nog onderhandeld over de grootte van het spandoek.

Xi Jinping brengt een staatsbezoek aan Nederland voorafgaand aan de nucleaire top, die maandag en dinsdag plaatsvindt in Den Haag.