Nieuws/Buitenland
983688
Buitenland

Oekraïense grenswacht weg uit de Krim

Oekraïense grenswachters trekken zich terug uit de door Rusland ingelijfde Krim. Dit heeft een topman van de grenswacht in de Oekraïense hoofdstad Kiev, Pavlo Sjisjolin, donderdag bevestigd. We halen onze mensen in fasen weg en ze gaan naar het vasteland van Oekraïne, aldus Sjisjolin. Volgens hem zijn inmiddels circa 1000 burgers op de Krim uitgeweken naar elders.

Pro-Russische milities en Russische militairen belagen en ontwapenen al enige tijd Oekraïense politie en strijdkrachten op de Krim. Het vormt onderdeel van de 'overname' door Rusland. Die werd dinsdag met een verdrag bezegeld door de Russische president Vladimir Poetin en de nieuwe machthebbers op de Krim.

Het parlement in Moskou, de Doema, bekrachtigde donderdag het verdrag waarmee de Krim volgens het Kremlin Russisch grondgebied is geworden. Op één na stemden alle aanwezige parlementsleden voor de aansluiting van het schiereiland bij Rusland. De tegenstander, Dmitri Goedkov, noemde het „een geopolitieke nederlaag” voor Rusland.