Nieuws/Binnenland
983697
Binnenland

Bijna alle sterftecijfers openbaar

Steeds meer ziekenhuizen publiceren hun sterftecijfers. Officieel moesten alle Nederlandse ziekenhuizen daar op 1 maart aan voldoen, maar niet allemaal deden ze dat.

Van de in totaal 89 ziekenhuizen, hebben 11 ziekenhuizen tot 1 mei uitstel gekregen voor publicatie van de cijfers, 1 ziekenhuis heeft deels de sterftecijfers gepubliceerd en moet eind deze maand de rest naar buiten brengen. Twee ziekenhuizen hoeven niet te publiceren omdat ze failliet of te klein zijn, de overige 75 hebben tijdig en uit eigen beweging de cijfers gepubliceerd.

Verplicht

Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag bekendgemaakt. Dit jaar zijn ziekenhuizen voor het eerst verplicht hun sterftecijfers, ook per aandoening, te publiceren. Dit moet consumenten en verzekeraars meer inzicht geven in de kwaliteit in de zorg.

De cijfers zijn onder meer te vinden via de site van de patiëntenfederatie NPCF. Daarop staan de sterftecijfers, voorzien van een uitleg. De cijfers zeggen namelijk direct iets over de kwaliteit van een ziekenhuis. Soms kan het sterftecijfer hoger zijn omdat een ziekenhuis meer ernstig zieke patiënten opneemt. Een ander ziekenhuis kan juist lager scoren omdat het ernstig zieke patiënten sneller doorverwijst naar een andere instelling.