Nieuws/Binnenland
983698
Binnenland

Ernstige hersenschade door te weinig slaap

Een onregelmatig slaappatroon met chronisch te weinig slaap, brengt onomkeerbare schade toe aan de hersenen. Zelfs het inhalen van slaap heeft totaal geen zin.

Dit blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in Journal of Neuroscience. Door lange tijd weinig te slapen, sterven er neuronen in de hersenen af die betrokken zijn bij het reguleren van het slaapritme en je concentratie. Deze schade is onomkeerbaar.

Verlies

Over het algemeen denken mensen dat ze te weinig slaap gewoon overdag kunnen inhalen door een dutje te doen of de volgende dag uit te slapen. Dit heeft voor de schade in je hersenen dus geen enkele zin, zegt neurowetenschapper Sigrid Veasey.

Samen met collega's bestudeerde zij muizen die werden onderworpen aan het slaappatroon van mensen die in ploegendiensten werken. Ze sliepen onregelmatig en korte periodes. De onderzoekers vonden dat deze korte slaapperiodes enorme schade veroorzaakten aan de hersenen; de muizen verloren maar liefst 25% van de neuronen in het hersendeel dat wordt geassocieerd met alertheid en kennisfuncties.

Eiwit

In eerste instantie dachten de wetenschappers nog dat muizen die slecht sliepen wel iets meer eiwitten zouden aanmaken die hen uiteindelijk energie en bescherming zouden bieden. Echter, na een paar dagen met te weinig slaap viel de aanmaak van deze eiwitten stil en stierven cellen zelfs sneller af.

Het onderzoeksteam wil nu graag de hersenen van overleden ploegwerkers onderzoeken om te zien of deze soortgelijke schade vertonen.